Onko rehellistä politiikkaa?

Kuopion kaupunginvaltuustossa nähtiin jälleen mielenkiintoinen näytelmä näin vaalien alla, kun vanhusten palveluasumisen ostomäärärahoihin lisättiin 400 000 euroa.

Sinällään raha menee tärkeään asiaan, mutta se, miten asia hoidettiin, kertoo poliittisen päätöksenteon ongelmista.

Kaikki valtuustoryhmät ovat Kuopiossa sitoutuneet yhteiseen tavoitteeseen tasapainottaa kaupungin talous vähintään nollatulokseen vuoteen 2025 mennessä. Jatkuvat esitettyjen määrärahojen korotukset sopivat huonosti tähän tavoitteeseen. Miksi siis tällaiseen päädytään?

Kyseessä voi olla lähestyvien aluevaalien aiheuttama paine hyvesignalointiin ja tarve korostaa omille tukijoille, että heidän eduistaan huolehditaan. Käytännön merkitystähän nyt tehdyllä 400 000 euron määrärahakorotuksella ei ollut, koska palvelualueen apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen oli jo aiemmin luvannut varautua 192 miljoonan euron budjetissaan tähän lisärahan tarpeeseen, mikäli tarvetta ilmenee vuonna 2022.

Rahan arvioitu tarve tulee ajankohtaiseksi vasta vuoden 2023 alussa, kun palveluasumisyksikkö, jonka kulujen kattamiseen summa on tarkoitettu, valmistuu.

Lisäksi äänestyksen luonteesta kyseenalaisen tekee se, että kaupunginhallituksessa kaupunginjohtajan alkuperäistä budjettiesitystä kannattaneet edustajat valtuustossa äänestivät nyt jo hyväksymäänsä ehdotusta vastaan. Ainoastaan neljä valtuutettua, joista vain yksi oli kaupunginhallituksen jäsen, äänesti alkuperäisen esityksen puolesta.

Kaupungin asukkaiden kannalta olisi toivottavaa saada rehellisempää ja läpinäkyvämpää päätöksentekoa. Tällöin tavallisen ihmisen olisi helpompaa seurata, miten yhteisiä verorahoja käytetään ja että rahat päätyvät oikeaan tarpeeseen.

Teemu Soini ja Jani Sinervirta

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 18.12.2021 https://www.savonsanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/4410128

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *