Puhe mielenilmauksessa Kuopion talouden tasapainotusohjelmasta

Tämä puhe on pidetty Kuopion talouden tasapainotusohjelman herättämässä mielenilmauksessa 20.5.2024 Kuopion torilla

Hyvät kuopiolaiset!

Kuopion kaupungin talouden sopeutusohjelman julkaisun jälkeen olen saanut paljon yhteydenottoja kylä- tai vanhempainyhdistyksiltä, sekä paljon myös yksityishenkilöiltä ja on ollut oikeasti hienoa lukea kannanottojanne ja perustelujanne palveluiden säilyttämisen puolesta. Siksi tässä kohtaa on mielestäni reilua vastata rehellisesti ja asioita kaunistelematta.

Jokainen teistä on varmasti lukenut mikä kaupungin taloudellinen tilanne on ja se on vakava. Nyt tehtyä ohjelmaa ja myöhemmin tehtäviä päätöksiä kukaan ei varmasti tee kevyin mielin tai ainakaan toivottavasti asioihin perehtymättä, itse en ainakaan. Tässä työssä jokaisella teiltä tulleella faktalla on merkitystä, kun päätöksiä punnitsee. 

Kaikkien valtuustoryhmien yksimielisesti tunnustama tosiasia kuitenkin on tuo vuosittaisten kulujen sopeuttamistarpeen taso 35 miljoonaa euroa. Tuo summa on niin suuri, että sitä ei valitettavasti saada kasaan tinkimättä myös palveluverkosta. Eikä rakenteellista alijäämää saada myöskään korjattua veronkorotuksin, siitä on meillä täällä Kuopiossakin huonoja kokemuksia aiemmilta kerroilta. Täältä olisi helppo huudella kivoja ratkaisuja kaikille, mutta se ei olisi reilua ja se olisi valitettavasti varsin epärealistista ja populistista politiikkaa. 

Kuitenkin on hyvä muistaa, että tänään valtuuston kokouksessa päätetään vasta eri toimialojen säästövelvoitteiden suuruudesta, ei siis vielä yhdenkään yksittäisen koulun tai päiväkodin kohtalosta. Jokaisen tällaisen päätöksen kohdalla vaikutukset arvioidaan erikseen ja ainakin omalta osaltani tarkasti, parhaisiin saataville oleviin, faktoihin perustuen.

Varmasti on niin, että joitakin nyt julkisuudessa olleita sopeutustoimia voidaan jättää tekemättä, mutta valitettavasti yhtä varmaa on se, että joitakin toimista on välttämätöntä tehdä. Kaupungin talouden tilaa ei voi antaa valua sellaiseen tilanteeseen, jossa joku muu lopulta tekee päätökset meidän puolestamme ja meidän tarpeitamme kuuntelematta. Nykyisellä tiellä jatkaen näin tulee käymään valitettavan nopeasti. Uskon kuitenkin, että kaikesta siitä huolesta ja pahasta mielestä huolimatta, mitä tämä sopeutusohjelma ja sen ympärillä käyty keskustelu on aiheuttanut, lopputulos tulee lopulta olemaan kokonaisuutena Kuopion ja kuopiolaisen etu. Nyt on siis aika vaikuttaa asioihin ja tehdä päätökset itsenäisesti kuopiolaisina, asioihin ja faktoihin tarkasti perehtyen ja parhaat toimintamallit valiten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *